VPRO documentaire

Documentaire makers uit België konden ook niet om Tienray heen. Zij liepen het Pieterpad dat sinds 2016 door Tienray gaat. Zij kwamen langs het museum Sorghvliet en zagen een gierton liggen. Zij wisten dat via ons dorp meer dan honderd kinderen in de streek waren ondergebracht. Een verhaal was bijna geboren.

Een van die kinderen was Elly Hamme, die op 1 augustus 1944 ternauwernood aan de razzia wist te ontkomen dankzij Piet Bartels. Hij verdween met Elly in het koude korenveld. Nico Dohmen adviseerde de familie Len en Marie Bartels – Litjens op Kloosterstraat 16 om met Elly te verhuizen. Ze vertrok op 2 augustus  met paard en wagen en gierton en Len Bartels naar de Schaak in Meterik. Elly daalde af in een gierton en kwam veilig bij familieJac en Lena Smulders – Bartels Molengatweg 8.
Hiernaast ziet U een gierton die bovenin een ruime opening met deksel had om het meisje in te laten zakken. Volgens Piet was het een roestige met gaten erin.
Wanneer de documentaire door de VPRO wordt uitgezonden is nog niet bekend.
Met Elly gaat het nog goed in Israël.
Als U meer wilt weten over dit verhaal vul dan in het zoekvenstertje:
Marijn Poels. Daar kunt U klikken op dit verhaal verteld door Lien en Sjaak Bartels.
Als U meer over de kinderen wilt weten vul dan in: lijst met kinderen. Dat verhaal kunt U downloaden en thuis op Uw laptop zetten of uitprinten. Succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *