Op het voormalige trainingsveld van onze zeer geroemde voetbalclub is nu een wandelpad en fietspad aangelegd.

Het pedje

Je kunt het paadje volgen en je komt met de fiets of te voet bij Jan Linders uit.
We hoeven dan niet meer over de drukke en gevaarlijke Spoorstraat te komen. Rechts ligt het kerkhof.

Tijdens de dodenherdenking in Maashees op 4 mei 2018 is bovengenoemd pedje in gebruik genomen.
De foto is gemaakt door Carla Leijen uit Ravenstein.

Als U meer over Stientje wilt weten, vul dan in het zoekvenstertje “Stientje Jans” in.

Op de foto Miet Clevers – Jans en Harrie Raaijmakers.

Tienray heeft ongeveer elfhonderd inwoners. Sinds kort zijn daar ook ongeveer vijfhonderd arbeidsmigranten bijgekomen. Er zijn veel Polen bij, maar sinds kort zijn ook 350 Roemenen werkzaam bij Martens Asperges.

Deze camping is op de Mackayweg te vinden.

Zij vinden onder andere onderdak op camping de Mackay en in het “Polenhotel” aan de Nehobolaan. Maar er wonen ook veel migranten in particuliere huizen al dan niet gehuurd. Hoewel er in Meerlo een winkel is gekomen voor Polen gaan ze toch veel liever naar Jan Linders. Dat is lekker dichtbij en goed. Uitzendbureau Sunpower doet zijn uiterste best om  alles netjes te houden.

Dit hotel is op de Nehoboweg te vinden

Zo staan er enkele prullenbakken waar de lege bierblikjes in gedeponeerd kunnen worden. Daarnaast gaat een medewerker regelmatig rond. Iedere zondag voetballen een twintigtal Polen op het trainingsveld van Sporting ST onder elkaar en vergeten wel eens de goals terug te zetten. Het inwonertal is inmiddels opgelopen tot zestienhonderd.

Eind maart zag het er zo uit,

Langs de Donkerhofsteeg wordt met man en macht gewerkt om een manege uit de grond te stampen.

Op verzoek van mevrouw Poels uit Swolgen wordt binnenkort ook Tienray toegevoegd aan de plaatsen met een manege. Grootleverancier is Sevenum en binnenkort komt daar ook Evertsoord bij. Boerderijen zijn al opgekocht.

Het aspergeseizoen staat voor de deur. De winkel gaat weer open en zal ongetwijfeld weer veel liefhebbers trekken.

De verwachting is, dat maar liefst 350 arbeidsmigranten ingeschakeld worden voor het vele werk. De mensen zijn hoofdzakelijk afkomstig uit Polen en Roemenië. De bedrijfsleider is zich al aan het verdiepen in de Roemeense taal.

Twee bussen van het bedrijf zullen de arbeiders naar de plak brengen.

De opvang van de Belgische vluchtelingen in Tienray

Op 28 juli 1914 begon de Eerste Wereldoorlog, die op 11 november 1918 eindigde. Het spreekt vanzelf, dat tijdens deze Grote Oorlog veel Belgen een veilig heenkomen vonden in Nederland. Bijna dertig vluchtelingen vonden onderdak in Tienray. Zij kwamen uit Antwerpen, Grimbergen, Zele en Sint Gillis. De eersten kwamen op 15 oktober 1914. De meeste mensen gingen weer in april 1915, waarschijnlijk naar een kamp in Deurne.
De oudste persoon was geboren op 7 september 1882 en de jongste op 1 augustus 1914. De komst zou mogelijk te maken kunnen hebben met Klein Lourdes Tienray. De trein deed de rest. Gegevens van deze mensen zijn te vinden in het gemeente archief en de notities van pastoor Aegon jonkheer Von Bönninghausen. De vluchtelingen kwamen terecht in één van de vele slaapgelegenheden die er al waren, maar ook in het klooster. Sommige gezinsleden werden op verschillende adressen ondergebracht. In Tienray woonden in 1914 230 mensen verdeeld over 41 woningen. De genoemde pleegadressen waren: het klooster, Ger Wijnhoven, Henri Otten, Ger Jacobs, Anselm van de Voort, Hermkens, Huijs, Bouten en Kelders. In het klooster verbleven vijf personen en in hotel Wijnhoven (Kloosterstraat 2) maar liefst zes.
De vergoeding die de pleeggezinnen kregen bedroeg tachtig cent per dag. De kinderen waren goedkoper voor de overheid.
Hier volgen de namen in willekeurige volgorde: Maria Aertsens, Henri en Gertrud Denteneer, Pater Vincentius Van der Velden, Pater Augustinus, Broeder Benedictus, Gonda Wijnhoven, Charles, Henri, Norbertus, Leontine en Maria Van Dijk, Julien de Schrijver, Alois de Maarschalk, George Callewaert, Maria, Clementine en Charles Scheirs, Lizie en Elisa Smits, weduwe Octave Bonet, Julia, Eulalis, Henri en Gabrielle Bonet, Therese en Maria Trouillard, Maria van der Borcht en Mathieu Marchand.