De opvang van de Belgische vluchtelingen in Tienray

Op 28 juli 1914 begon de Eerste Wereldoorlog, die op 11 november 1918 eindigde. Het spreekt vanzelf, dat tijdens deze Grote Oorlog veel Belgen een veilig heenkomen vonden in Nederland. Bijna dertig vluchtelingen vonden onderdak in Tienray. Zij kwamen uit Antwerpen, Grimbergen, Zele en Sint Gillis. De eersten kwamen op 15 oktober 1914. De meeste mensen gingen weer in april 1915, waarschijnlijk naar een kamp in Deurne.
De oudste persoon was geboren op 7 september 1882 en de jongste op 1 augustus 1914. De komst zou mogelijk te maken kunnen hebben met Klein Lourdes Tienray. De trein deed de rest. Gegevens van deze mensen zijn te vinden in het gemeente archief en de notities van pastoor Aegon jonkheer Von Bönninghausen. De vluchtelingen kwamen terecht in één van de vele slaapgelegenheden die er al waren, maar ook in het klooster. Sommige gezinsleden werden op verschillende adressen ondergebracht. In Tienray woonden in 1914 230 mensen verdeeld over 41 woningen. De genoemde pleegadressen waren: het klooster, Ger Wijnhoven, Henri Otten, Ger Jacobs, Anselm van de Voort, Hermkens, Huijs, Bouten en Kelders. In het klooster verbleven vijf personen en in hotel Wijnhoven (Kloosterstraat 2) maar liefst zes.
De vergoeding die de pleeggezinnen kregen bedroeg tachtig cent per dag. De kinderen waren goedkoper voor de overheid.
Hier volgen de namen in willekeurige volgorde: Maria Aertsens, Henri en Gertrud Denteneer, Pater Vincentius Van der Velden, Pater Augustinus, Broeder Benedictus, Gonda Wijnhoven, Charles, Henri, Norbertus, Leontine en Maria Van Dijk, Julien de Schrijver, Alois de Maarschalk, George Callewaert, Maria, Clementine en Charles Scheirs, Lizie en Elisa Smits, weduwe Octave Bonet, Julia, Eulalis, Henri en Gabrielle Bonet, Therese en Maria Trouillard, Maria van der Borcht en Mathieu Marchand.

Momenteel is men bezig de ontsluitingsweg te maken richting Nehobolaan. Het is een kale vlakte geworden, waarbij ook de afrastering bij het kerkhof verdwenen is. Er zal wel weer een nieuwe komen. Er zullen ook wel nieuwe bedrijfjes komen. Misschien maken ook de bewoners van het hotel voor arbeidsmigranten er wel gebruik van. En dan natuurlijk ook de bedrijven die er al aanwezig zijn. Het zou zomaar kunnen, dat bewoners van Swolgen een andere route naar Jan Linders kiezen.

Deze maand is het honderd jaar geleden, dat de Spaanse griep wereldwijd toesloeg. Miljoenen stierven zonder dat er blijkbaar iets aan te doen was. Ook Tienray ontsprong de dans niet. Juist in die periode waren twee families vanuit Tegelen naar Tienray verhuisd. De familie Frans Cruijsberg nam het pand op Spoorstraat 1 over en zette de horecagelegenheid van Jan Smits voort. De familie Huberts vond onderdak in de “kluus” Over de Beek rechts. Het noodlot sloeg bij dit gezin toe in de week voor Pasen, die “De Goede week” genoemd wordt.
Van de familie Huberts stierven drie kinderen. Ik heb deze drie kinderen in volgorde van overlijden genoteerd.
Frans Wilhelmus geboren op 7 november 1912 overleed op 25 maart 1915.
Elisabeth geboren op 24 augustus 1911 overleed op 26 maart 1915.
Wilhelmus Petrus geboren op 10 december 1913 overleed op 30 maart
Jacob Schreven die vlakbij woonde bracht de kinderen op een boerenkar naar het kerkhof in Swolgen. Hij maakte deze tocht dus drie keer. In Tienray kwam het kerkhof pas in 1927.
Daarna kwamen nog de volgende kinderen: Piet, Elisabeth, Wiel, Stien, Teuntje, Theo, Emilia, Catharina.

Het is echter ook mogelijk, dat de drie kinderen gestorven zijn door een andere oorzaak: slecht water.

Vlak voor de friettent is dit toilet geplaatst. Het is van Boels en zeer kleurrijk, zoals je ziet. Het heeft niets met de aanwonenden te maken, die weten van niets. Als je er gebruik van wilt maken moet je een deken meenemen vanwege de kou.

In 2018 werd een fantastisch carnavalsfeest gevierd.

De foto’s zijn alleen buiten genomen.

Ik heb mijn best gedaan om zoveel mogelijk te fotograferen, dat met Carnaval te maken had.

Veel heb ik dus niet gefotografeerd.

Ik hoop toch dat U geniet.

Als U op het blauwe woord foto”s klikt kunt U alle foto’s bekijken.

In mei opent Clevers een nieuwe salon. Nog wel in Tienray op Spoorstraat 1. Het wordt al de zevende zaak onder dezelfde naam. In Tienray zal de zaak geleid worden door een man die afkomstig is uit Afrika. Hij is geadopteerd door een Nederlands gezin. Hij praat daarom perfect Nederlands. De andere zaken van Clevers zijn te vinden in: Arcen, Grubbenvorst, Kessel, Overloon, Plasmolen, Roermond. Momenteel werken bij Clevers 350 mensen.

 

Sinds 2013 is de bever al actief.

Hij heeft al een dikke boom geveld, maar erg succesvol is hij of zij niet. Nu heeft hij weer een dik exemplaar ontdekt waaraan hij regelmatig aan het knagen is. U kunt deze activiteit zien in het bosje van de Tienrayse kluizenaar.

Zaterdag 20 januari 2018 komt de nieuwe jeugdprins uit. Het feest begint al om 18.00 uur en eindigt om 22.30 uur. We nemen dan afscheid van prins Arno den Urste en prinses Maud de Urste. Het belooft een spectaculaire avond te worden met onder andere het optreden van de dansgroep Dance4fun. Er is ook nog een prijs beschikbaar gesteld voor degene die het mooiste verkleed is. Alles wordt beleefd aanbevolen door de Carnavalsvereniging de Geiten Tiendere. De vijftigste prins van het jeugdcarnaval is geworden Niek den Twedde, zoon van Dannie en Miranda van Leur. Jeugdprinses is geworden Lotte de Urste, dochter van Marcel en Joyce Hovens  -Heldens. Waar kennen we die toch van? De receptie van dit paar is op 11 februari aanstaande in de Geitestal en wel van 16.00 uur tot 17.00 uur.

Op zaterdag 13 januari 2018 is afscheid genomen van het boerengezelschap Ton en Yvonne Vergeldt – Kragten met hun getuigen Marco en Annemarie de Bruijn. Als opvolgers kwamen uit de bus: Bart en Jolien Knoops met als getuigen Maikel en Kim Brouwers. Bij het uitkomen van de prins was gekozen voor route 66. Daarbij werden alle dorpen van de gemeente Horst aan de Maas aangedaan. Het werd een spectaculaire show met als resultaat dat Marcel Hovens zich dit carnavalsjaar prins Marcel de tweede mag noemen. Joyce Heldens bleef en werd prinses. Het motto van deze carnaval is:

Met whisky en unne goeie rugbypot kan dizze carnaval niet kapot.

 

Op deze plek stond de steenfabriek.

Op donderdag 4 januari 2018 is een kunstwerk aangebracht op het gashuisje op de Swolgenseweg.
We zien hier de arbeiders van de steenfabriek van Van Daal en Co aan het werk.Ze doen dat onder het toeziend oog van Constant Dietz. Als U goed kijkt werden de vormstenen (groenlingen) op de grond te drogen gelegd. Als het ging regenen was er een probleem. De stenen werden dan met rietmatten afgedekt. Deze foto is afkomstig uit de collectie van de heer Hay Dietz.
Dit kunstwerk is tot stand gekomen dankzij Eric van Maalschalkerwaard en Bouwbedrijf De Kievit, , Het plaatbewerkingsbedrijf Helotech, Vormgevers van Studio Accent, Enexis en een financiële bijdrage van het Maashorstfonds, de Gemeente Horst aan de Maas en het dorpsoverleg. Hans en Thijs hebben de handen uit de mouwen gestoken op donderdag 4 januari 2018. Binnenkort wordt het kleitrammetje in het zonnetje gezet. De foto was uit de omvangrijke collectie van oud Tienraynaar Hay Dietz.