Het gebied ten westen van de spoorlijn komt er steeds mooier uit te zien.
De kano”s worden al gebruikt en de wachttijd loopt op. Bovendien heeft men afrasteringen gemaakt om de grote grazers binnen te houden. De wandelaars en fietsers worden er al voor gewaarschuwd. Nu is het nog wachten op de dieren zelf. Er liggen al stalen platen om de onderdoorgang te realiseren. Op maandag 27 mei aanstaande wordt een begin gemaakt met de onderdoorgang. Dat mag alleen met behulp van Pro Rail. Bij de opening van het schitterende natuurgebied was men zeer hoopval gesteld en had men veel begrip voor de inzet van Pro Rail. Momenteel maken al veel mensen gebruik van dit recreatieve pad, dat uitkomt bij de proeftuinen in Horst.

In 2004 heb ik een boek geschreven over de Tweede Wereldoorlog met betrekking tot Tienray, Daarvan heb ik 300 exemplaren verkocht, waarvan er ongeveer 20 naar Amerika verstuurd zijn. In dat boek staat ook de tank die via de oude weg naar Melderslo in Tienray kwam.
Deze weg is te vinden direct over de overweg linksaf. Toen woonde de familie van Jan en Netje van Rijswick – Baltussen er. Zij zwaaide met een witte vlag. Later is de Mackayweg aangelegd. Of dit de eerste tank was is niet met zekerheid vast te stellen. In 2011 werden door Marijn Poels maar liefst acht films gemaakt. We kregen daarvoor van het ministerie maar liefst 35.000 euro subsidie. Op de foto ziet U ook nog de kapsalon van Johan Hofman.


Op zaterdag 20 april verscheen deze boomkunstenaar in Tienray om de creatie van een speelbos een flinke boost te geven. In de schaduw waren de meeste mensen te vinden. De kinderen vermaakten zich onder de sproeier.

Op 6 juni 1944 vond de landing plaats in Normandië. Eind november 1944 werd Tienray bevrijd.
Veel inwoners hadden moeten evacueren, zodat zij de bevrijding niet konden vieren. Ik heb begrepen, dat dit jaar al tijdens de herdenking aandacht besteed gaat worden aan die heuglijke tijd. Men pakt groots uit. Om goed beslagen ten ijs te komen legt men één van mijn boeken ernaast en brengt het resultaat als eigen gebak. Ook de tank haalt men zomaar uit mijn boek. Hier krijgt U alvast een voorproefje.  De foto is gemaakt door een Britse oorlogsfotograaf.
Volgende keer: De Britten kloppen aan de deur van de familie Van Rijswick.

In de periode van 1995 tot 2005 heeft het toenmalige kerkbestuur onder leiding van Wiel Nabben de kruisweg mooi laten restaureren. Het was er mooi en er was met veel zorg gewerkt. Nu staat het vol met borden die niets met de kerk te maken hebben. Er zijn mensen die dat nog mooi vinden ook.

 

Men is al weken bezig met het laten meanderen van de beek. Het wordt erg mooi. Nu doet men dat met machines. Vroeger ging dat anders.

Met kruiwagen en schop.

Men laat de beek op een gigantische manier kronkelen. Dat is onvoorstelbaar. Langs de weg naar de Diepeling komt een grote parkeerplaats.

Er komt ook een hele grote parkeerplaats bij.

Het dorpsoverleg Tienray is er in geslaagd honderdduizend euro bij elkaar te sprokkelen. Geweldig. Zelfs Prorail was bij de gulle gevers. In maart wordt een begin gemaakt. Dan ontstaan er weer mooie mogelijkheden. We kunnen zelfs naar Castenray fietsen of wandelen.
Er is een geweldig mooie tekening gemaakt.