Spoorstraat 1

Begin vorige eeuw werden in het centrum van Tienray twee hoge horeca gelegenheden gebouwd speciaal voor de ontvangst en het herbergen van de duizenden pelgrims. Een van die panden was te vinden op Spoorstraat 1, het andere op Kloosterstraat 2.

Spoorstraat 1

Hotel “De Grot van Lourdes”
Op maandag 31 juli 1911 heeft er een aanbesteding plaats in café H. Speijken te Meerlo (Brugeind) voor het bouwen van een woonhuis met café en stalling voor rekening van de heer Jan Smits-Speijken uit Swolgen.
In 1912 vestigde zich in Tienray het gezin Smits-Speijken bestaande uit: Jan Smits was geboren op 2 mei 1871 te Horst en later overleden in Swolgen op 15 juni 1950. Hij was getrouwd met Anna Maria Catharina Speijken geboren op 11april 1877 te Lottum. Het gezin had drie kinderen: Petronella Elisabeth geboren op 11 februari 1908, Hendrik Johan (Jo) geboren op 25 maart 1909 (De latere smid van Tienray) en Herberdina Hendrika geboren op 20 mei 1914. Jan Smits was van beroep metselaar. Hij was tevens één van de oprichters van Tienray’s Fanfare. Jan was de beste klant van zijn eigen café. Na verkoop van het pand aan Cruijsberg vertrok het gezin naar Swolgen.
Nakomelingen van de tweede Jan Smits zijn onder andere: Annie en Tinie van de Smits, Hans Smits, Martien Bos enz.
De familienaam Cruijsberg moet met puntjes geschreven worden. Modehuis Cruysberg moet zonder puntjes.
Op 4 mei 1918 maakte Frans Cruijsberg bekend het hotel en café van Jan Smits te hebben overgenomen. Het gezin Cruijsberg kwam vanuit Tegelen naar Tienray en bestond uit: Frans Cruijsberg was geboren op 29 augustus 1876 te Tegelen en overleden op 12 september 1949 te Tienray. Hij was gehuwd met Emilia Huberts geboren op 11 september 1876 te Tegelen en overleden op 25 juni 1958.
Het gezin bestond uit:
Antonius Hubertus geboren op 14 juli 1906 te Tegelen (Hij was de eerste Tienrayse priester).
Wilhelmus Godefridus (Wiel) was geboren op 28 juli 1909 te Tegelen en Elisabeth Maria was geboren op 9 oktober 1910 te Tegelen en gehuwd met Antoon Hofman.
}
Verder waren er twee pleegkinderen Getruda Hubertine Cruijsberg geboren op 8 maart 1913 Tegelen en Peter (Piet) Cruijsberg was geboren op 7 januari 1917 te Tegelen en overleden te Tienray op 21 juli 1986. Piet was huisschilder en gehuwd met Riek Rongen. Op 11 juni 1938 trouwde Wilhelmus Godefridus (Wiel) met Elisabeth Theodora Hubertina (Lies) Dietz geboren op 17 juli 1913 te Horst. Zij zetten met vader Frans de zaak voort en gingen in de bovenwoning wonen. Zij kregen vijf kinderen:
Franciscus Constant (Frans) geboren op 8 juli 1939 te Tienray (De missionaris).
Constant Emil geboren op 17 juli 1941 te Tienray,
Antonis Ernest (Tonnie) geboren op 26 januari 1943 te Tienray (De opvolger van het winkelbedrijf)
Emilius Antonius geboren op 26 mei 1949 te Tienray,
Ernest Wilhelmus geboren op 31 maart 1953 te Tienray.
Wiel overleed op 18 oktober 1992 in het ziekenhuis in Venray en Lies overleed op 13 juni 1995 eveneens in het ziekenhuis te Venray,
Op 14 oktober 1977 trouwde Tonnie geboren op 26 januari 1943 te Tienray met Wilma Jacobs geboren op 26 april 1944 te Tudderen. Zij zetten het modehuis met vader Wiel en moeder Lies voort.

De Mert

U ziet hier de Mert (Markt) met links de Belgische vluchteling Alois en rechts vijf kinderen van de familie Van de Voort: Anselm jr, Theo, Catrien  Mien en Hanna. Geheel links de vroegere winkeldeur. Het gebouw links is café, hotel en restaurant “De Grot van Lourdes”. De bovenverdieping is niet veranderd.

Tonnie en Wilma kregen twee kinderen Wilhelmus (Willie) geboren op 22 februari 1979 te Tienray en Maria Elisabeth (Marlie) geboren op 28 augustus 1980 te Tienray.
Tonnie bouwde een bungalow aan het gebouw en hier gingen Wiel, Lies en Mia Dietz wonen. Mia Dietz overleed op 20 augustus 2005 te Tienray.

In het pand was ook een snoepwinkel te vinden vlak naast de huidige friettent Op woensdagmiddag kon je er ook terecht voor bankzaken. Dat gebeurde in de keuken. Een keer per jaar kon je de rente laten bijschrijven op je spaarboekje. De volwassenen kregen een dikke sigaar en een kalender. In de zestiger jaren ging Tonnie met zijn wagen “de boer op”. In zijn wagen hingen nieuwe kleren, die hij aan huis verkocht.

Na de overname door Tonnie en Wilma vonden er verschillende verbouwingen aan het pand plaats en kende men het oorspronkelijk pand alleen terug aan de bovenwoning.
In 2007 namen Marlie en Ruud de zaak over. Tonnie en Wilma gingen in Arcen wonen.
Tien jaar later kwam er helaas een einde aan deze activiteit.

U ziet hier de Mert (Markt) met links de Belgische vluchteling Alois en rechts vijf kinderen van de familie Van de Voort. Geheel links de vroegere winkeldeur.
De vijf kinderen van links naar rechts: de Belgische vluchteling Alois, Anselm van de Voort jr. , Theo, Catrien en Mien.
Het gebouw links is café, hotel en restaurant “De Grot van Lourdes”. De bovenverdieping is niet veranderd.
Veel van de gegevens op deze pagina heb ik uit het boek over Tienray, maar ik heb ook veel gegevens gekregen van de heer Dietz uit Venlo. Harry is oud Tienraynaar een had een schat aan gegevens over het dorp.