Spoorstraat 1

Hotel “De Grot van Lourdes”

De Mert

Bij de foto: Van links naar rechts Aloys de Maarschalk, uit het Belgische Zele (Hij was een vluchteling en staat apart). Achter Aloys was de vroegere winkeldeur van de familie Cruijsberg. Bij het groepje kinderen komt eerst een onbekend kind. Vervolgens ziet U Anselm van de Voorst Jr,. Theo van de Voort, Catrien van de Voort, Mien van de Voort. De foto is gemaakt op de oude veemarkt, waarschijnlijk in 1916.
Op maandag 31 juli 1911 had er een aanbesteding plaats in café H. Speijken te Meerlo (Brugeind) voor het bouwen van een woonhuis met café en stalling voor rekening van metselaar Jan Smits – Speijken uit Swolgen.
In 1912 vestigde het gezin Smits – Speijken zich in Tienray. Het gezin bestond uit: Jan Smits en zijn vrouw Anna Maria Catharina Speijken. Er waren drie kinderen: Petronella Elisabeth, Hendrik Johan (Jo) (De latere smid van Tienray) en Herberdina Hendrika. Na verkoop van het pand aan Cruijsberg vertrok het gezin weer naar Swolgen.
Op 4 mei 1918 maakt Frans Cruijsberg bekend het complex van Jan Smits te hebben overgenomen. Het echtpaar Frans en Emilia Cruijsberg – Huberts kwam vanuit Tegelen naar Tienray.
Op 11 juni 1938 trouwde hun zoon Wiel met Lies Dietz. Zij zetten met vader Frans de zaak voort en gingen in de bovenwoning wonen.

Café, hotel en restaurant

In het pand was ook een snoepwinkel gevestigd vlak naast de huidige friettent. Je kon er ook terecht voor bankzaken van de Boerenleenbank.
Op 14 oktober 1977 trouwde Tonnie met Wilma Jacobs en zetten beiden het modehuis met vader Wiel en moeder Lies voort.
Tonnie bouwde een bungalow aan het gebouw en hier gingen Wiel, Lies en Mia Dietz wonen.
Na de overname door Tonnie en Wilma vonden er verschillende verbouwingen aan het pand plaats en kende men het oorspronkelijke pand alleen terug aan de bovenwoning. In 2007 namen Marlie en Ruud de zaak over. Tonnie en Wilma gingen in Arcen wonen. In 2017 werd de winkel gesloten om in 2018 plaats te maken voor ijssalon Clevers.