Het stationskoffiehuis

Spoorstraat 69

Hotel Vissers

Het stationskoffiehuis is gebouwd door A.A. baron Quarles de Quarles uit Zeist. Hij kocht de grond hiervoor aan op 26 november 1867. Later bleek, dat een gedeelte van het hotel per ongeluk op een stukje grond van de gemeente stond. De baron bood hiervoor zijn excuses aan. Natuurlijk wilde hij dat stukje grond van de gemeente kopen. De kadasterkosten zou hij voor zijn rekening nemen.
Het koffiehuis werd geopend op 19 mei 1873 en de eerste pachter was P.G. Leijgraaf. In de volksmond werd het café dan ook De Leijgraaf genoemd.
In het archief van de gemeente Meerlo is te lezen hoe de benedenverdieping ingericht was. De voorkamers links en rechts van de gang en de kamer tegenover de keuken waren café-restaurant. De kamer links was de gelagkamer. In het hotelgedeelte waren tien bedden en twintig plekken op stro ingericht.
Tijdens Mariafeesten kwamen ongeveer een eeuw geleden duizenden pelgrims met de trein in Tienray aan.

Over de middenweg reden de koetsen af en aan en de voetgangers liepen aan de beide zijkanten. Dat is hier en daar nog goed te zien.
Het koffiehuis voorzag in een grote behoefte. Veel pelgrims maakten zich hier klaar om in processie naar de kapel te lopen. Na P. Leijgraaf kwam Johan Vissers als uitbater en het geheel kwam daarna in handen van de familie Theodoor Janssen – Banken, die het bedrijf vanaf 17 februari 1917 voortzette. Na drie generaties Janssen kwam het perceel in handen van de familie Willemsen, die het pand vanaf 2002 weer in zijn oude glorie hersteld heeft.
Nabij dit pand was ook een exportslachterij voor varkens en rundvee, een huidenzouterij en een fouragehandel voor aardappelen en wortelen te vinden.Hiernaast ziet U dezelfde foto maar met de namen erbij.