Acht films van Marijn Poels

De première van de indrukwekkende documentaire “Mijn naam is Max” over de Joodse kinderen in de regio Tienray vond plaats op vrijdag26 november 2010 te Venray. Op initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is enkele jaren geleden het programma Erfgoed van de Oorlog van start gedaan met als doel om zoveel mogelijk verhalen uit de Tweede wereldoorlog vast te leggen nu het nog kan. In Meerlo werd een speciale projectgroep samengesteld onder de vleugels van het LGOG, kring Venray, om de verhalen over de Joodse kinderen vast te leggen. Deze groep bestond uit Frans Koch (Meerlo), Harrie Raaijmakers (Tienray), Sjeng Ewalds (Venray), Sjeng Smits (Venray), Max Schrijver (Blitterswijck), filmmaker Marijn Poels (Swolgen) en journalist René Poels (Meerlo). Marijn en René Poels hebben oorlogskinderen bezocht in de regio die hun herinneringen ophaalden over de tijd dat ze er ineens een broertje of zusje bij kregen. Openhartig, eerlijk, boeiend, indrukwekkend en soms emotioneel zijn de persoonlijke verhalen. De uren durende opnames zijn voor het nageslacht opgeborgen in het speciaal archief van het ministerie waar wetenschappers en journalisten deze getuigenverklaringen kunnen raadplegen voor onderzoek en publicaties. Voor Tienray komen in de film voor: Maria van Geffen, Lien Emons Bartels en Sjaak Bartels, Hay Dietz. Verder komen in beeld: Annet Gommans en Joos Baten(Oirlo), Truus Mooren – Poels (Meerlo).

Deze acht films zijn gemaakt naar aanleiding van mijn boek over de oorlog. Daarin heb ik bijna honderd joodse kinderen opgespoord en beschreven. Aan het woord komen de eigen kinderen uit een gezin waar de joodse kinderen waren opgenomen.

Link naar acht interviews:
http://easy.dans.knaw.nl/dms?command=AIP_info&aipId=twips.dans.knaw.nl–6541651067121492327-1271835091019

Rechtstreekse links naar elk van de acht interviews:
1. Maria van de Rijt – van Geffen. Zij vertelt over het joodse meisje Floortje de Paauw. Maria was de dochter van schoenmaker Jan van Geffen. Floortje werd opgepakt op 1 augustus 1944.
https://easy.dans.knaw.nl/ui/datasets/id/easy-dataset:41270/tab/6

2. Hay Dietz doet als jongeman zijn uiterste best om Menno Ratzker en zijn ouders elders onder te brengen. Hij klom daarbij in Lottum over de muur van het toenmalige kloostertje.
https://easy.dans.knaw.nl/ui/datasets/id/easy-dataset:41291/tab/6

3. Truus Mooren – Poels. Sarah Heertjes was bij haar ouders ondergebracht en overleefde zodoende de oorlog. Na de bevrijding ging zij naar Israël.
https://easy.dans.knaw.nl/ui/datasets/id/easy-dataset:41292/tab/6

4. Bets Küpers – Litjens. Tom Stein kwam uit Rotterdam en wist bij een razzia aldaar te ontsnappen. Na de oorlog hield hij contact met de familie op de Hulsweg.
https://easy.dans.knaw.nl/ui/datasets/id/easy-dataset:41293/tab/6

5. Joos Baten woonde gedurende de oorlog als kind vlak bij de spoorwegovergang in Oirlo. De familie had veel contact met Nico Dohmen.
https://easy.dans.knaw.nl/ui/datasets/id/easy-dataset:41294/tab/6

6. Anny Bindsbergen – Beterams. Zilla Bak was bij haar ouders en kroop achter de bank als vader in politie uniform binnen kwam.
https://easy.dans.knaw.nl/ui/datasets/id/easy-dataset:41295/tab/6

7. Lien Emons – Bartels en Sjaak Bartels. Elly Hamme verbleef in Tienray en werd na de razzia in een zeikton naar Meterik gebracht.
https://easy.dans.knaw.nl/ui/datasets/id/easy-dataset:41296/tab/6

8. Annet Verstappen. Bij de familie Verstappen in Oirlo verbleven veel joodse kinderen en joodse volwassenen.
https://easy.dans.knaw.nl/ui/datasets/id/easy-dataset:42739/tab/6