De biechthal

De biechthal
Voor achttien florijn werd in Tienray in 1767 al een “biechthuis” bij de oude kapel getimmerd. Vijf jaar later werd de vloer van die hal met steentjes belegd. In 1773 kwamen er twee nieuwe biechtstoelen in de kapel.
Pastoor Von Bönninghausen wilde in 1912 een biechthal bouwen. Door de toeloop van de pelgrims was ook het aantal biechtelingen enorm gegroeid en het was daarom vaak veel te druk in de kapel.
De architecten Caspar Franssen uit Roermond en Ad Mulder van Rijksmonumenten uit Den Haag kwamen op bezoek. Zij vonden beiden, dat de uitbreiding van de kapel een goed idee was en het plan kon uitgevoerd worden. Op 5 maart 1912 werd een bouwvergunning aangevraagd en verkregen.
Architect Caspar Franssen begrootte het werk op ƒ 5.029,00. Enige “solide” aannemers werden uitgenodigd in te schrijven met dit als resultaat:
G.H. Krekelberg Maasbracht ƒ 5.830,00
Jean Derikx,Roggel ƒ 5.150,00
Ant. Haegens, Horst ƒ 4.743,00
E. Hendriks, Meyel ƒ 4.675,00
Gebr. Gooden, Meyel ƒ 4.348,00
Om het project te financieren werden enkele Russische obligaties ter waarde van duizend gulden verkocht. Uit de kas kwam drieduizend gulden en voor het overige rekende de pastoor op milde gevers. Op 19 februari 1912 werd het werk aan de laagste inschrijver gegund en op 1 april kon worden begonnen met de bouw.
Het werk verliep voorspoedig en was op tijd klaar. Het gebouw zag er goed uit, alleen waren de acht raamopeningen wat klein uitgevallen. Het was in de kapel veel te donker door de glas-in-lood ramen. In de buitendeuren werd zoveel mogelijk glas aangebracht en boven die deuren werd een helder bovenlicht geplaatst. (Het elektrisch licht kwam pas in 1929).
“Hadden we nu nog maar een duizend pop ter beschikking, dan konden we de hallen fraai polychromeren, nieuwe banken aanschaffen en een derde biechtstoel laten maken, alsook nog voor wat betere lampen zorgen”, zo schreef pastoor Von Bönninghausen.
De twee oude biechtstoelen waren afgebroken en aangepast aan de nieuwe nissen door J. Kersten. In de biechthal hadden de oude, pas uitgebroken banken van de kapel een plaatsje gekregen en enkele oude banken van de parochiekerk van Swolgen. Een derde biechtstoel werd in augustus 1914 door timmerman Kersten geplaatst. In hetzelfde jaar werden de hal en de biechtstoelen geschilderd door Jos Janssen uit Venlo. Timmerman Willemsen maakte drie naambordjes voor de biechtstoelen.