O.J.C. Gaellus

O.J.C. Gaellus Tienray. (Gaellus staat voor gaaf, ruig.)
In 1992 is bij enkele jongeren uit Tienray het idee ontstaan om een soos te realiseren. Dit gebeurde in dat zelfde jaar nog, in het voormalige kooklokaal van de oude huishoudschool. Met tal van vrijwilligers werd het gebouw geheel omgetoverd tot een soos die de naam Gaellus zou krijgen. Men organiseerde activiteiten voor jong en oud, zoals koffie en vlaai serveren voor de wat ouderen en optredens van bands voor de jongere garde.
In de soos bevonden zich spellen zoals een flipperkast, dartspel, tafelvoetbalspel enz. Ook zijn er geregeld thema avonden zoals een Hollandse, horror, Hollywood avond. In de loop der jaren zijn er ook enkele terugkerende activiteiten ontstaan zoals de sterkste man/vrouw van Tienray. Dan wordt door middel van krachtspellen (Biervat tillen, Vrachtauto trekken, etc.) bepaald, wie zich een jaar lang de sterkste man of vrouw van het dorp mag noemen. Verder is er jaarlijks met Pasen een wedstrijd eieren gooien. Hierbij is het de bedoeling, dat ingeschreven koppels proberen een ei over een zo groot mogelijke afstand onbeschadigd naar elkaar te gooien. Kermis, Carnaval en Kerst worden ook jaarlijks uitgebreid gevierd. Met de kermis wordt er in samenwerking met ’t Trefpunt en de Visclub traditioneel geschoten en gevist met na afloop een barbecue, georganiseerd bij de soos.
Vanaf het eerste jaar van het bestaan wordt er ook het Gaellus Rockfestival gehouden, Hierbij treden dan bands op om het zoveel jarig bestaan van de soos te vieren. Verder beschikt de soos over een grootbeeldscherm waarop regelmatig films worden vertoond en voetbalwedstrijden van Oranje op het WK of EK en dergelijke.
In 1996 was de soos aan vernieuwing toe. Met hulp van gemeente, fondsen en de inzet van vrijwilligers werd het mogelijk de gehele soos een gigantische opknapbeurt te geven, wat zelfs leidde tot een compleet nieuw dak.
De hele soos draait dankzij enkele commissies die alles in goede banen leiden, zoals het bestuur, een activiteitencommissie, programmering (boeken van bands) , een klusteam en natuurlijk de vele vrijwilligers die zich inzetten voor het in stand houden van deze gezellige uitgaansplaats voor jong en oud in Tienray. Wat dacht je van Gaellus Open Air?