De Oostenrijker Franz Pfanner (1825-1909) heeft in Zuid-Afrika de Congregatie der Missionarissen van Marianhill opgericht. Hij zocht hulp in Duitsland om meisjes en vrouwen te interesseren voor het missiewerk aldaar. Deze helpsters zouden zich inzetten voor de Zulu meisjes en vrouwen in een heet klimaat. Deze dames droegen een rode rok, een zwarte bloes, een schort, een pellerine en een wit kapje. De nieuwe naam voor deze groep vrouwen was: Missiezusters van het Kostbaar Bloed. Het devies was: Handen uit de mouwen steken.
De eerste zusters vestigden zich in 1891 in Panningen. Het aantal groeide zodanig, dat in Aarle-Rixtel bij Helmond een klooster gebouwd werd onder leiding van zuster Paula Emunds.
Het kreeg de naam Missieklooster Heilig Bloed. Zuster Paula bouwde ook in Tienray het klooster St. Jozef.
Dit monument heeft tot 5 februari 2014 in de tuin van het klooster gestaan. Op 6 februari 2014 stonden drie mannen voor dag en dauw op om het te verplaatsen naar de huidige plaats. Daar was het onderstel al kant en klaar gemaakt.Die drie mannen waren Piet Dinghs, Wiel Nabben en Lambert Willemsen. Er is weer een goede en vooral stille daad verricht, zonder veel poespas.