Gebouwen

De Molenhof, Spoorstraat

De Molenhof werd gebouwd in 1908 door het echtpaar Mathijs van Rijswick – Coemans. Zoon Theo betrok de boerderij. De Molenhof was een café, restaurant en hotel. Er was ook een weegbrug bij, zoals U op de foto kunt zien. De naam verwijst naar de molen, die via een pad richting Groote Molenbeek te bereiken was. Momenteel woont kleinzoon Theo in een gedeelte hiervan.

 

 

 

Het Mussenveer Over de Beek

Vlakbij de brug over de Groote Molenbeek ligt deze boerderij. De brug werd het Mussenveer genoemd, omdat de omgeving ervan regelmatig onder water kwam te staan. In 1783 stond er Wijfkesplaats, later werd deze boerderij Derixplaats genoemd. De eerst bekende bewoners waren het echtpaar J. Hutgens – Rutten. Op 7 juni 1898 kocht H. Camps – Keijzers deze woning van baron Quarles de Quarles.

 

 

 

Drogisterij “Het witte kruis”.

Links op de foto ziet U de drogisterij. Boven het zonnescherm ziet U nog steeds het woord “drogisterij”. Dat woord zal er wel opgeschilderd zijn door Pierre Nabben, die daarnaast ook schilder was. Hij was gehuwd met Toos Meuffels.
Op de foto ziet U links Piet Stevens. Rechts ziet U een meisje met strik. Zij woonde op Spoorstraat 13. Haar vader was architect Peters. Rechts van dat huis was ook al een postkantoortje te vinden.

 


Leppesplaats, Over de Beek

Van deze boerderij wordt beweerd, dat het de oudste van Tienray is. Het pand stond vroeger bekend als Leppesplaats. Het brandde in 1791 af. Het kerspel Tienray herbouwde het pand. De huurder was het echtpaar J. Hoeben – Feijen. In 1909 werd de boerderij aangekocht door P. van Berlo – Bollen en in 1926 door G. van den Munckhof – Staz. De boerderij werd onbewoonbaar verklaard. Momenteel woont Wiel Cruijsberg er.

 

Spoorstraat 4 en 6.

Dit huis is gebouwd in de negentiende eeuw in opdracht van de Staats Spoorwegen. Deze exploiteerde onder andere de lijn van Nijmegen naar Roermond. De woning had één voordeur. Daar achter was een portiekje met een deur links en een deur rechts.
Aan de kant van de kerk woonde de chef en aan de andere kant een machinist. In 1913 was het café met P. Poell als kastelein. (Zie verder bij bedrijvigheid/horeca).
In 1914 kwam de familie Lamers naar Tienray. Gerard Lamers was mijnwerker. Hij stierf op 5 februari 1941 in Tienray op 87 jarige leeftijd. Zijn vrouw overleed op 85 jarige leeftijd op 12 maart 1942. Hun zoon ging naar Bleijerheide maar hun dochter, de weduwe Nella Oppermann- Lamers bleef in het huis wonen. Zij werd Lamers Nella genoemd. In de oorlogsjaren woonde er het echtpaar Grad en Gertruda Hermkens – Jacobs.
Na de dood van Nella werd het huis gesplitst in twee woningen (1950). Louis en Mie van den Munckof – van den Broeke kwamen in het rechter gedeelte en links werd bewoond door het echtpaar Bertus en Anneke Cox – van den Munckhof.
Op het toenmalige Markt staat één kraam, waar bij bedevaarten allerlei snuisterijen werden verkocht. Bekend waren Camps Moppen.

Het Tabakshuis Tienray

Op Spoorstraat 31 en 33 staan twee huizen onder één kap, die een rijke geschiedenis gekend hebben. Op bijgaande foto ziet U links het huis waar de familie Driessen gewoond heeft. Het rechter huis is lange tijd bewoond door de familie Stevens. Dat huis werd “Het Tabakshuis Jo Stevens” genoemd en had als nummer D 82. De arbeiders van de steenfabriek kwamen al om zes uur ’s morgens hun tabakswaren kopen. Stevens verkocht er tabak, maar je kon er ook zaden kopen van Turkenburg voor in de tuin. Stevens bezocht ook markten om zijn spullen aan de man te brengen.
Hij had een zoon, die Piet heette en na de bevrijding van Tienray geboren is. Vader moest door de Britse controle om in Meerlo te komen om zijn zoon aan te geven.
Achter de donkere deur rechts om de hoek werkte snijer Toon ook bekend als Toon Martens en diens knecht Teuntje Raijmakers. . Maar er is nog meer: Rechts ziet U een raam. Daarachter woonde een gezin Jo en Klazina Naus. Datt gezin bestond verder uit één dochter (Door) en vier zonen ( Jo, Jan, Hein en Toon) Nadat Stevens verhuisd was kwam er Ger Küsters en Nelly van Hoof te wonen.
De twee mannen zijn: links met fiets staat Rongen Jan van de Nieuwe Baan of Groetelaars.

 

De pisbak

Dit pand op Spoorstraat 22 is gebouwd in 1908 door Jan Hubert Huijs (Hannes) en Anna Maria van Rens (Mieke). Hannes was geboren op 9 oktober 1869 in Sevenum en overleden op 19 september 1950 te Sevenum. Mieke van Rens was geboren op 23 januari 1869 in Venray. In het pand was een café ingericht met een volledige vergunning. In de vergunning staat: de voordeur inkomend het eerste lokaal links van het perceel C 685, huisnummer D 8a ingaande 11 september 1908.
Hannes was handelsagent bij de firma Gerard van Daal te Horst. Hij werd op 21 april 1938 onderscheiden met de orde van Oranje Nassau eremedaille in brons voor zijn veertig jarige dienstverband bij de firma. Hij was medeoprichter van Tienrays fanfare en tevens werkend lid.
Op de foto zien we Hannes bij de fiets. Geheel rechts staat Mieke en Lia, een Belgische vluchtelinge. Geheel links is de pisbak te zien, waar de klanten van het café konden urineren. Dat was bij alle cafés in Tienray, maar ook elders. Het was een stinkgeval. Links is ook nog een voordeur te zien, want Huijs had vaak inwoning. Gradus Versleijen heeft er gewoond, maar ook Piet Cruijsberg, die gehuwd was met Riek Rongen.

De vier huus

In 1914 werden de steenfabrieken in Tienray gebouwd. Al snel daarna liet de Boerenoven drie huizen bouwen voor het personeel. Het vierde huis was in het begin een paardenstal. De paarden trokken immers de kleitram. Toen er een locomotiefje aangeschaft werd, waren de paarden overbodig en werd die stal omgebouwd tot vierde woning. Dit gebouw lag aan de Nieuwe Baan vlak langs het tramlijntje van de beide steenfabrieken. Vlakbij de woningen was een gezamenlijke pomp. Minstens één persoon van een gezin moest werkzaam zijn bij de Boerenoven. Het waren eenvoudige huisjes zonder waterleiding, elektriciteit, water en riolering.

 

 

Het oude Tolhuis

Het oude Tolhuis werd gebouwd in 1892 door Hendrikus Wilhelmus (Wiel) van Well. Geboren op 1 juli 1848 in Venray en overleden op 13 november 1908. Hij was tolgaarder in Tienray. Hij was gehuwd met Elisabeth van den Bergh, die geboren was op 2 oktober 1850.
Hij woonde eerst gehuurd vanaf 1 mei 1882 in het huis van Joseph Steegh uit Horst. Het was een huis met café en beugelbaan gelegen aan de Markt. Daar werd destijds de tol geheven. Met ingang van 1892 werd de tol op de huidige Spoorstraat geheven. Na het overlijden van Wiel van Well in 1918 inde zijn echtgenote de tol. Dat deed ze tien jaar en in 1918 verhuisde ze naar Boxmeer.


Op deze foto ziet U weduwe Grootje van Well- van den Bergh met haar dochters. Staande van links naar rechts: Gon, An en Bertha.
Zittend: Stien, Grootje en Til.
Op 14 oktober 1919 werd het Tolhuis in een openbare verhoop verkocht aan Hub van Well. (Gerardus Wilhelmus) Deze was kastelein, bakker, winkelier en tolheffer. Hij was geboren in Venray op 6 april 1884.

Hij was gehuwd met Anna, Maria, Gertruda Pingen. (zie foto) Zij was geboren in 23 juli 1895 in Venray. Hub van Well kocht het pand van Anselm van de Voort, Spoorstraat 2. De tol werd opgeheven op 31 december 1927. In februari 1937 werd het Tolhuis verkocht aan Theodorus Huberts, die gehuwd was met Elisabeth Wulms.

Op bijgaande foto ziet U van links naar rechts: Dien Gruintjes, mevrouw Van Well-Pingen en Hub van Well